Dawna Orawa, to także czarny chleb i moskol wypiekany przez każdą gospodynię. Uczniowie z kl. III wraz z wychowawczynią panią Elżbietą Sobczyk mieli okazję odwiedzić Orawski Park Etnograficzny w Zubrzycy Górnej, gdzie wzięli udział w warsztatach „Od ziarna do chleba”. W trakcie zajęć dzieci młóciły zboże cepami, czyścili ziarno na przetakach, mielili je na żarnach, a następnie zarabiali ciasto i formułowali moskole, które następnie piekli się na blasze. Uczyli się więc jak samodzielnie przyrządzić najprostszy orawski posiłek, który następnie spożywali wraz z przygotowaną kawą zbożową. Edukatorka opowiadała im zarówno o dawnych zwyczajach związanych z wypiekiem chleba, jak i pracach związanych z jego przygotowaniem. Poznali także przedmioty, których dawniej używano, żeby powstał bochenek chleba. Po emocjonujących i ciekawych warsztatach dzieci świetnie bawiły się na placu zabaw, na terenie Skansenu. O wycieczce będą przypominały im pamiątki, które zakupili w Muzeum. Dzięki tym warsztatom uczniowie lepiej utrwalili sobie etapy powstawania chleba, co pomoże im bardzo, gdy będziemy realizowali ten temat na lekcji w szkole. ZOBACZ ZDJĘCIA - >>>>